Chirurgia mainii

Sindromul de canal carpian

Canalul carpian este regiunea cuprinsa intre articulatia pumnului si palma,prin acest spatiu trecand tendoanele mainii si nervul median.Suferinta de canal carpian poate fii determinata de inflamatia tendoanelor, sau afectarea articulatieiradio-carpiene a mainii,sau asociata altor afectiuni cum ar fii diabetul zaharat,poliartrita reumatoida,hipotiridismul,etc.
Datorita comprimarii structurilor ce trec prin canalul carpian,respective tendoanele si nervul median,pot apare urmatoarele simptome:furnicaturi si amorteli la nivelul degetelor,associate cu durere la nivelul mainii.
Electromiografia este tehnica neurofiziologica ce permite diagnosticarea corecta a acestei afectiuni.
Tratamentul sindromului de canal carpian este initial conservator,medicatie antiinflamatorie,imobilizare in orteze;prin acutizarea simptomatologiei nu trebuie amanata decizia interventiei chirurgicale,necesara pentru eliberarea nervului median,la nivelul caruia se pot instala leziuni ireversibile,ce sunt urmate de pierderea functionalitatii mainii.Interventia chirurgicala se face sub anestezie locala sau generala,recuperarea postoperatorie fiind rapida,la 14zile extractia firelor de sutura.

Maladia Dupuytren

Maladia Dupuytren este o afectiune progresiva, cronica in care se evidentiaza aparitia ,initial, a unor nodule palmari,apoi, in evolutie constituirea unor bride ,ce pot determina fixarea in flexie a degetelorCel mai frecvent afectate sunt degetele 4,5,3(inelar,degetul mic,degetul mijlociu),afectiunea putand fii unilaterala sau bilaterala.
Pacientii cu boala Dupuytren nu necesita tratament dar necesita o monitorizare periodica,astfel incat decizia de tratament chirurgical sa fie luata inaintea aparitiei leziunilor ireversibile,leziuni ce afecteaza grav si permanent functionalitatea mainii.
Tratamentul chirugical poate corecta contracture palmara si flexia fixa de la nivelul degetelor!
Interventia chirurgicala se face sub anestezie locala sau generala functie de gradul de evolutie al bolii,postoperator pacientul va fii imobilizat pe o atela gipsata 3-5 zile,va primi tratament antibiotic,firele de sutura se extrag la 14 zile,recuperarea functiei mainii fiind deplina la 1 luna.